HTML

Das Model

Tech, zene, közélet, politika talán. Személyes nem igazán.

Greader Shared

Nincs megjeleníthető elem

Podcast

Nincs megjeleníthető elem

Flickr

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

iPhone

2007.01.14. 16:40 Balint

Azt hiszem az utolsó ilyen pundit post lesz ez. Egyrészt nem vagyok pundit blogger, másrészt meg. Hát kezdjük.

Azt hiszem a két évvel ezelőtti intel átállás nem csinált ekkora hype-ot, mint ez. Digg, slashdot, index, hup, akármi. Mind erről beszél. A marketing működik, nagyon.

Persze jöttek a tamáskodó posztok, hogy azért szar, mert. Hát...

Nincs benne 3G. Van egyáltalán valaki, aki használ 3G-t? Ebben az országban? Amerikában? Hány százalék? Az amerikai mobil piacot nem úgy kell elképzelni, mint az - ebben az esetben nagyon helyesen - agyon szabályzott európai GSM piacot. Ott a GSM rendszeren kívül van más is és egyáltalán nem triviális, hogy minden államban lesz hálózatod. Másrészt sehol sem ingyé' van a kilobyte, nem hiszem, hogy mindenki 3G-n akar netezni, amikor az egy vagyon. Bandwith isn't cheap. Van WiFi is ám benne és mostanra minden nagyobb városban van kismillió hotspot - igen, még nálunk is -, azon keresztül ingyen is van, gyorsabb is.

Nincs benne GPS. Gabucino írta anno, hogy ott a bluetooth-os GPS, használd azzal. Ebben az esetben teljesen érthető a hiánya. Majdnem mindent beleraktak, de csak majdnem. Ez egy komprimsszum, ettől olyan szép vékony és ettől fog bírni öt órát (ha fog egyáltalán).

Nincs bővítőkártya. Van 4 és 8 gigás változat. Egy átlagos telefonbuzerátor jó esetben használ 1 gigás kártyát és ezen már a zenék is rajta vannak. Ez nem a laptopod, hanem még mindig a telefonod. Persze másképp.

Nem lehet rá külső alkalmazásokat telepíteni. Amíg egyik telefonra sem lehetett, addig nem volt gond. Amint bejöttek a J2ME/Smartphone/PDA dolgok egyből mindenki ezt akarta. Ad1. Nézz magadba és mondd meg, hogy mi az az alkalmazás, ami mindenképpen kell a telefonodra. Vagy nem is mindenképpen, de jó ha van rajta. Nekem öt dolog jut az eszembe: Opera Mini, Scientific Calculator, Zuma, Sonic The Hedgehog és Bomberman. Minden mást már a "dobozból kifelé" tudja (gyk.: out of the box). De tegyük félre az igénytelenségemet. Az Apple se lesz olyan hülye, hogy kihagyja azt a lehetőséget, hogy növelje a szoftverellátottságot. Biztos meg lesz oldva, a megfelelő keretrendszerrel, csak lesz egy kis minőségellenőrzés a programot illetően. Mondjuk, mint a Nintendo-nál. Ha pedig nem... Biztos ezrek fognak elfordulni az Apple-től. Vagy oda se fordulnak.

Két éves hűségnyilatkozatot kell aláírni. Miért, most mennyit írsz alá pupák?

Aztán ott vannak az elvakult Apple szurkolók, gadget buzik (valaki magyarítsa már ezt a szót) és újgazdagok, akik azt is leszarták, hogy a többi termékskáláról egy büdös szó nem esett. Nekik kell a telefon, ők ezzel akarnak többek lenni, villogni, telefonálni, böngészni, levelezni, chatelni...

Apple reinvents the phone. Persze. Már amennyire a luxusautók forradalmasították az autó ipart. Az iPhone biztos egy nagyon jó termék, jól össze lesz rakva (vagy nem és akkor megint a fél világ az Apple termékminőségén fog aggódni, míly kedves) és a felhasználói élmény óriási lesz vele. Forradalmi nincs benne, a többérintős képernyőt leszámítva. Szép, lekerekített. Beszélni is lehet rajta. Meg internetezni... És itt van a probléma. Itt a to reinvent nem arról szól, hogy valami forradalmi új dolog van benne. Minden van benne, ami eddig telefonban/PDA-ban volt, csak talán most használható is lesz. Az Apple azt akarja, hogy arra használd a telefonod, amire nem szoktad. Internetezni, kommunikálni, e-maileket olvasni, google mapsot nézni, akármi. Azt akarja, hogy elhidd, hogy ez itt a XXI. század és te a telefonodon keresztül tudsz minden formában kommunikálni. Telefonnal csak telefonálni? Faszt. Hol van már a "cipőt a cipőboltból". Az más kérdés, hogy akarsz-e te egyáltalán 4"-en híreket olvasni, vagy fórumot. Ha akarsz és csinálod, akkor az Apple nyert és sikerült neki. De ezt nem csak az Apple akarja, hanem az egész telco piac úgy zusammen. Azt szeretnék ha használnád, mert akkor fizetsz érte. Az életed részévé válik, hogy bármikor tudsz híreket olvasni, chatelni haverokkal, e-mail-t nézni, bármit.

Ez a jövő, ezt akartátok.. Ha bejön, akkor szuper. Ha nem, akkor csak telefonálj továbbra is a szaros telefonoddal. Hülye maradi köcsög.

Ennyi lett volna. Ez most hosszú időre az utolsó ilyen poszt, azt hiszem elmondtam amit akartam. Több ilyen bejegyzés nem lesz, lesznek másmilyenek, személyesebbek, olyan manoe style. Azt hiszem.

Sziasztok. 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dasmodel.blog.hu/api/trackback/id/tr17175225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

makrela (makréla) 2005.02.07. 00:36:16

Kár, hogy ez az utolsó ilyen jellegű post, mert nagyon jó lett szerintem. Ezt érzem én is az iPhone-nal kapcsolatban, csak engem kicsit jobban elkapotta a marketingmaszlag. Az a legnagyobb dolog az iphone-ban, hogy mostmár talán rendesen, egyszerűen lehet használni mindazt, amit eddig csak mondták, hogy egyszerű használni.

Bubus (kanai@pronet.hu) 2005.02.07. 00:36:16

msn kell bele. ha lesz benne msn, veszek :-)
süti beállítások módosítása