HTML

Das Model

Tech, zene, közélet, politika talán. Személyes nem igazán.

Greader Shared

Nincs megjeleníthető elem

Podcast

Nincs megjeleníthető elem

Flickr

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Metálgitárhangzás házilag

2008.03.04. 18:23 Balint

A következőkben a több sáv gitár, vastag hangzás aforizmát járom körbe, otthoni laptopos, barkácsos szemszögből.

Metálgitárhangzás négy (vagy több/kevesebb) főre


Hozzávalók:
- 1 db. gitár
- 1 db. jack kábel
- 1 db. 1/4" -> 1/8" jack átalakíó (nagyjackből csinál kisjacket)
- 1 db. fejhallgató
- 1 db. többsávos felvevő szoftver (valamilyen plugin támogatással VSTi legjobb)
- 1 db. compressor plugin (de ha csak beépített van, az is megfelel)
- 1 db. erősítő plugin
- 1 db. masterelő plugin

A díszítéshez:
- 1 db. basszusgitár
- 1 db. dobloop mintakönyvtár vagy 1 db. virtuális dob

Megjegyzés. A gitár amivel dolgozom egy sima Samick, a húrlábaknál egy Dimarzio double coil (de single coil-nak tűnő) hangszedővel. Fejhallgatónak egy AKG K-66-ot használok, a felvevő sw egy Garageband 08 (azaz 4), a compressor az beépített, erősítő plugin-nek Amplitube 2, masterelőnek meg T-RackS. Ja igen, a jack átalakítő meg Hama. Hehehe.

Előkészület (zeneileg). Végy egy zúzós riffet. Ezt gyakorold ki metronómra gitáron. Amikor már elég pontos vagy - azaz felvételről visszahallgatva sem érzed túl pontatlannak, akkor kezdődhet a felvétel.

Előkészület (felvételileg). A legfontosabb a rendes gitár szand. Nincs mese, addig kell csavargatni az erősítő plugint, amíg fasza nem lesz. Nálam a következő beállítások érvényesek:



A másik fontos dolog a felvevőben a bemeneti erősítés beállítása. Nálam ez kb. 1/4 hangerőn áll, de azt hiszem ez pickup és hangkártya függő. A bemenő jel az erősítő plugin előtt még átmegy egy compressoron, ennek beállítasai a következők:



Röviden és tömören összefoglalva a jelút így néz ki:



Felvétel. Dobsávra és metronómra szoktam rögzíteni, továbbá mindent riffenként veszek fel, úgynevezett multitake loop megoldással. Ennek a lényege, hogy egy adott részt loopolva játszok fel, azaz mindig ugyanazt a riffet darálom el, végül kiválasztom belőle azt a keveset, amit nem rontottam el. Egy ilyen beállítás kb. így néz ki:



És így szól [mp3]:


powered by ODEO

Majd amikor megvagyok a darálással, ezt az eredményt kapom:



Látható, hogy 12x futottam túrtam fel. Ebből általában 2-3 ha használható, mert béna vagyok és nem gitáros. Hangilag így fest az ügy [mp3]:


powered by ODEO

Többsávozás és panorámázás. A hangszert el lehet rakni már csak a gépre és a fülünkre lesz szükség. Első lépésben megduplázom a gitár sávot, minden beállításával és balra illetve jobbra állítom a két csatornát, 64-es skálán úgy 16-tal. Sávonként eltérő felvételt rakok, amelyek azért legalább első hallásra ugyanúgy szólnak:


Kb. itt abba is lehet hagyni. Az egész felvétel pont az apró pontatlanságoktól atomul szól. Ennyi a nagy trükk, füleljük meg [mp3]:


powered by ODEO

Ha már idáig eljutottunk el lehet sütni még egy kis kozmetikázást. A következő trükk a mikrofonbeállításokkal való játék. Az Amplitube - és a legtöbb erősítő plugin - tud mikrofonokat és távolságot szimulálni. Nincs más dolgunk, mint a két meglévő gitársávot leklónozni és az így keletkezett két új sávot mégbalrább és mégjobbrább tolni, majd a sávon futó plugin-t kicsit megbirizgálni. Az Amplitube-ban a távolságon állítottam, valamint a rack részben a stereo enhancer-t bekapcsolom a következő beállításokkal:




Az újonnan létrehozott sávokon csökkentem a hangerőt 4.8dB-vel - de ez tényleg ízlés dolga - és kiviszem mégszélebbre 64-es skálán kb. 48-ra:



Hangzásra a balhé [mp3]:


powered by ODEO

Basszusgitár sáv és keverés. Ez a végső fázis. Bőgő sávot általában nem szoktam feljátszani a dalokhoz, dalkezdeményekhez, de legyünk igényesek. Beállítások vannak, ja:





A jelútba beiktatok még egy compressor-t az erősítő plugin elé, de különösebb indoka nincs. A jelút a compressor-ral tehát:




A végeredmény pedig imígyen néz ki:



Hallható, hogy az arányok eléggé rosszak, a gitár és a basszus hangos, a dob meg valahol a szomszédban honol [mp3]:


powered by ODEO

Amikor a tényleges keverést végzem igyekszem azt a szabályt követni, hogy először mindent lefele. A normalizálás amúgy is visszaviszi 0dB-re a hangerőt, nem cselekszik másképp a masterelő plugin sem. A belső gitársávokat -4.8dB-re vittem le, a távoliakat -7.6dB-re, a basszust pedig -12.4dB-re. Ami azt illeti a basszus arányának megtalálása a legnezebb. Amikor először dolgoztam olyan hangmérnökkel, aki vágta nagyon a rock szandot, akkor volt egy félórás vitánk arról, hogy elég-e a basszus vagy sem. Ennek oka az, hogy jó basszus hangot rögzíteni a legnehezebb. Nagyon függ a basszusgitár és az elektornika minőségétől, szerintem jobban mint egy sima gitárnál:



Füleljünk bele, szerintem jobb lett [mp3]:


powered by ODEO
Ezután pedig jön a masterelés, amit T-rackS-szel szoktam csinálni, a master sávon. Nem igazán állítgatom a plugin-t, egyszerűen a preseteket használom. Egyrészt nagyon jól szólnak, másrészt maga a cucc elég bonyolult ahhoz, hogy némi kísérletezés után teljesen rossz legyen a szand. Általában a Regular 2 nevű presetet használom (a suit fülben van), ami nagyon megcsinálja a dolgot. Elnézést a burst szerű zajért benne, de nemrég járt le a plugin (ugyanis trial) [mp3]:


powered by ODEO

Végül pedig gyönyörködjünk még egy sort, rokkos négyes ismétléssel (sercegésért megint bocs) [mp3]:


powered by ODEO

Ennyi volt röviden a metálgitár walktrough-howto-diy. Ha van egy VST plugin-eket futtatni tudó, több sávos felvevő progid (Nuendo, Logic, Pro Tools, Cakewalk, GarageBand, stb.), akkor ezeket a lépéseket egyszerűen át lehet ültetni. Remélem használ valakinek és szakmai szempontból nem követtem el bődületes hülyeségeket.

Ui.: Köszönet Makrélának a lektorálásért és a debuggolásért!

1 komment

Címkék: vst gitár barkács studio házilag vsti keverés mastering basszusgitár garageband t racks amplitube audio geek masterelés

A bejegyzés trackback címe:

https://dasmodel.blog.hu/api/trackback/id/tr2362141

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BonFire 2011.02.19. 01:08:58

Kár, hogy az összes mp3-ra 404-et dob a rendszer. A blog.hu-ra nem tölthetsz fel mp3-at, mert akkor az így jár; tanácsosabb feltölteni mondjuk a 4shared-re, ott meg lehet hallgatni ingyen és bérmentve.

Még egy kis pontosítás: nyugodtan írd le angol fonetikával, hogy "sound". A zenész úgyis érti, aki meg nem az, az a nem létező "szand"-ot sem fogja.
süti beállítások módosítása