HTML

Das Model

Tech, zene, közélet, politika talán. Személyes nem igazán.

Greader Shared

Nincs megjeleníthető elem

Podcast

Nincs megjeleníthető elem

Flickr

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Húrtisztítás

2008.02.27. 14:30 Balint

Nekem nagyon izzad a kezem. Ráadásul végtagi keringési problémaim is vannak, amelyet mások leginkább akkor tesznek szóvá, amikor utánam fogják meg a csocsórudat és kijelentik, hogy jégcsap. Az izzadás viszont a húros hangszerekre nézve igen nagy probléma, mert az izzadtságban feloldott mindennapi mocsok az egyik legnagyobb ellensége a szépen szóló húroknak. Ehhez nem kell koszos kéz, elég a por a lakásban, a mocskos próbaterem vagy a koszos klub.

A húrok másik ellensége a faszul pengető rokkeröcsi, erről most nem lesz szó.

Tisztítani húrokat sokféleképpen lehet. Vannak olyan urbánus legendák, melyek szerint a húrokat ki kell főzni, megint mások szerint gyógyszertári benzinnel és vattával kell azokat tisztítani. Ezeket meghagyom a kísérletező kedvű embereknek, magam a kész megoldásokat preferálom, mert egy gyökér fogyasztó vagyok. Különben se fogok majd az értékes faanyag fölött benzinnel hadonászni, há pofám leszakad...

GHS Fast Fret. Igazi instant bevethető cumó, kb. 3 éve használom. A kézre álló ecset szerűséggel kell a húrt lekezelni, majd leszedni a felesleget a kendővel. Mivel kompakt kis dolog, ezért gyorsan bevethető bármikor. Otthoni gyakorlás, próba vagy koncert előtt egy perc alatt megvagy, ráadásul helyet se foglal. A véleményem abszolút szubjektív, de a hangban nem tisztít akkorát. Hosszú távú általános ápolásra tökéletes - mert még a fogólapot is tisztíccsa.


Dunlop Ultraglide 65 + Planet Waves Cloth. A Dunlop-féle megoldással másfél éve találkoztam, a demónk mankósáv felvételeinél. Mielőtt leigénytelenezne mindenki, megjegyzem: Új húrokat másnap vettem, mert ugye long scale (35") a méretem. Mármint húrban. Ehe-ehe. Azt meg nem kapni minden sarkon. A lényeg a lényeg, hogy miután a hangmérnökünk rányomatta az anyagot a húrra és szépen lehúzta a felesleget megjelent az a magasfrekvenciás komponens, ami csak és kizárólag az új húroknál szokott. Egyszerűen ámultam. Persze ez el is tűnt hamar, hisz csodáról nem beszélhetünk, de addig ragyogó volt. Ehhez kell persze kendő - ahol kaptam Ultraglide-ot, ott kendős változatot nem forgalmaztak -, a Planet Waves gyárt is ilyet és meg is vagyunk. Mivel nem valami kompakt, ezért kicsit macerásabb az ügyködés vele, ráadásul csak húrokra jó. De ott tökéletes.

Suta tanulság. Jelenleg az utóbbi megoldást használom és az húr állapotához képest szépen teljesít. Persze ebből már nem fog kijönni az a fényes hang, de még így is hallható. Győztes vagy ilyesmi nincs, ahogy királyi út sincs. Mindenki döntse el, hogy mennyit hajlandó időben és türelemben a hangszer ápolására áldozni.

Trivia. A Dunlop gyárt fogólapápoló szert is, tehát akit csak ez tart vissza, az ne habozzék. Itthon az kendős változatban kapható.

Szólj hozzá!

Címkék: gitár karbantartás basszus guitar ápolás dunlop basszusgitár húr ghs fast fret ghs fastfret ultraglide strings sring

A bejegyzés trackback címe:

https://dasmodel.blog.hu/api/trackback/id/tr26356659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása