HTML

Das Model

Tech, zene, közélet, politika talán. Személyes nem igazán.

Greader Shared

Nincs megjeleníthető elem

Podcast

Nincs megjeleníthető elem

Flickr

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

PKI Napok 2007

2007.11.13. 22:26 Balint

Ahahah. Voltam PKI Napon - maradjunk az egyes számban, mert ma voltam. Nos, az már elsőre is seggszagú volt, hogy ilyen szekció nevek voltak: Távközlés 2.0 meg Távközlés és WEB 2.0. Érezhető, hogy a dolog kb. annyira seggszagú, mint amikor Simó György egy szarrátelepréselt és 12pt-vel feliratozott diára felírja ugyanezt (volt már ilyen is).

Nos, back to the topic. Sajnos Twztd-nek nem tudtam igazi vásárfiát hozni, mert nem volt parapoló, de kitalálok valamit. A regisztráción gyorsan túlesve megmentettem egy kávét a seregély módjára lecsapó nagyérdemű távközlési mérnökuraktól, majd felütöttem egy üveg fantával. Azt hamar megértettem, hogy a legigénytelenebb ruházatú vendég címért nem kell versengenem, de arcszőrzetben is dobogós lettem.  A terembe érve azt kellett tapasztalnom: Ez a raum szélesebb, mint hosszabb. Igen, az emberek a szélesebbik oldalát nézték a teremnek, azaz négy db. kivetített képet egymás mellett. Ezt megfejelte az, hogy a terem fala, amit néztük befelé dőlt, tehát a kissé sietősen elfogyasztott ebédemnek hála egyből rosszul lettel.


Az IPTV forgalom analízise - Ez arról szólt, hogy a userek IPTV-zés közben csatornát váltanak, emiatt a multicast csoportba való átiratkozásig unicastol a dészerver (azt hiszem distribution server), ami rossz, mert terheli a hálót. Nos, főleg akkor rossz, amikor egyszerre 4500 háztartásban mondják: Pista, kapcsolj át az MTV-re, Feri most mond le. Azért az elég izgalmas adat, hogy egy csatornaváltás jelenleg a T-Com-féle IPTV esetén 10 mp. Az ajánlás 2 mp-ben maximalizálja ezt az értéket. Lol. Egyébként a mérések után optimalizálták a hálózatot és ennek örülnek.

IPTV minőség mérés - Van az a szó, hogy QoE, ami Quality of Experience. Na már most, a minőség mérés az erre megy rá. Amikor az előadó arról beszélt, hogy a QoE része a felhasználói felület, akkor az a gyanú támadt bennem, hogy ez a QoE valami nagyon szubjektív dolog lehet. Ez a gyanúm azóta sem ült el. Egyébként vannak olyan fontos szolgáltatások az IPTV-ben, mint a PiP*, meg a műsorújság. Wow!

IPTV a kábelTV hálózaton - A T-Kábel kitalálta, hogy ők bizony nem DVB-C-t fognak tolni - mert az nem elég interaktív -, hanem DOCSIS-t. Ez olyan jó, hogy interkatív is meg mindenféle van (pl. Video on Demand), a T-Kábel hálója meg úgy szétbasz téged, hogy egyszerre 50 adást le tudnak adni neked IP-n keresztül az alap készülékkel HDTV minőségben. Ha meg még ugatsz, akkor 8 rugó plusz és akár 500 adás a képedbe! Meg halsz! A gond csak az, hogy a Docsis 3.0 termékek 2008-9 környékén jönnek majd csak meg. Meg hát ugye, elébb csökkenjenek a felére az árak minden komponensnél. Muha. Egyébként 2000 környékén megjelentek az olyan hangolók, amelyek képesek párhuzamosan 4-8 tv csatornára is hangolni.

TV a mobilban - Valószínüleg kizökkentettem a lelki nyugalmából azt a figurát, aki mellettem ült, mert az előadó által feltett "Szükség van-e TV-re a mobilban?" költői kérdésére egy határozott Nem!-mel feleltem. Egyébként van DVB-H szabvány, mehet a mobilra az adás, lesz lefedettség, az Antenna Hungária csinálja a globál broadcastingot - ha megnyeri a tendert - a T-Com meg kisebb adóantennákkal kiegészíti azt. Most persze tegyül fel a kérdést, hogy melyik az a vállalat magyarországon, amelyik az AH-n kívül tudna itt műsorszórni nagy volumenben... Istenem... Lényeg a lényeg, mobilon is nézzél TV-t, meg szavazzál interaktívan, hogy mi legyena  műsor kimenete, meg válts nézőpontot TV nézés közben. Mobilon!!!

Nos, meséltem Édesanyámnak, hogy én nagyon szerettem OTDK-n a fogadást, mert ettünk, mint a hülye. Mire mondta, hogy ő akárhányszor emlegy konferenciára, ott a mélyen tisztelt és nem nevesített professzorok úgy zabálnak, mintha életükben akkor látnának először ételt. Ja és ezt aztán este ki is rókázzák. Lol! Valami hasonlót tapasztaltam meg én is, amikor a szekcióülés végén kirajzó mérnök urak egy entitásként csaptak le a pizzás tekercsekre. Vagy mittudomén mi volt halomba rakva egy, azaz egy - micsoda alulméretezés... - asztalra. Békés cigizésből visszatérve még sikerült megmenteni egy üveg ásványvizet.

Rendszerintegrációs esettanulmány 2.0 - A seggszagú szekció nevek mellett voltak seggszagú előadás címek is. Ez ilyen. Egyébként arról van szó, hogy a T-Systems benyalt a melegszarig/keresztcsontig a Korda Stúdió építésekor a kivitelezőnek meg a megbízónak és így simába 100 milkás megrendelésre tettek szert. Ja meg a specifikációba megadott FAX szerver nem ment IP fölött. Merthogy faxszolnak még 2007-ben is. A csávó egyébként az a fajta yuppi, MBA-s manager, akit a jóérzésű magyar ember súlyos testi sértésben részesít.

L2 VPN szolgáltatás műszaki szépségei - A keményvonalas hálózati mérnök archetípusát megtestesítő srác elmondta a frankót az L2 VPN-nel kapcsolatban. Nos, akinek semmit nem mond a "szóösszetétel", L2, az adatkapcsolati réteg, VPN meg VPN. Istenem, mit írok le. Szóval arról van szó, hogy úgy csinálnak virtuális magánhálózatot távoli pontok között, hogy ethernet szinten látszik egy hálózatnak az egész. Ez nagyon fain, főleg azért, mert így okosítani lehet a QoS-sel. Egyébként rossz hír minden ATM buzinak: T-Com-éknál lassan a core hálóból is eltűnik.

Modern üzleti kommunikációs szolgáltatások a vállalkozások részére - A Nokia Siemens (van ilyen cég!) kitalálta, hogy IP hálón legyen egy cég privát telefonhálózata mobillal együtt és ez legyen menedzselve atomul. Weben meg tudod nézni, hogy készülék közelében van-e a munkatárs, meg szinkronizálod a telefonszámaid Outlook-ban. Van ilyen is, na!

Virtuális tárgyaló: "Telepresence" - Videókonferencia HDTV-ben, három képernyővel. 200 ms (!!!) késleltetésnél még élvezhető a rendszer, viszont jitter is sávszélességingadozásra érzékeny. Drága dolog, azoknak jó, akik sokat utaznak és nem szeretik annyira.

Nos, ezután pedig vége lett a mókának, ment mindenki haza. Sommázva a dolgot, voltak nagyon jó előadások és voltak csapnivalóak, főleg a strict hálózati dolgokért volt érdemes elmenni. A T-Com-nál profik dolgoznak, ez mindenképpen tanulság. Egyébként csak azt kéne megérteni, hogy ez az egész IPTV ott veszt a fényéből, hogy a TV, mint információ és szorakozási forrás kezd veszteni jelentőségéből. Kezdenek megváltozni az információ fogyasztási szokások, TV gets obsolete.

*Mai feladványunk: Mi az a PiP? A helyes megfejtők között egy alig használt PKI Napok 2007 névtáblát sorsolunk ki a szerző nevével ellátva!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dasmodel.blog.hu/api/trackback/id/tr17228374

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mesterházy Tibor 2008.09.08. 11:21:36

Nos, a szöveg stílusa ocsmány, de a mondanivalójában van valami. Én azért próbálnám úriember módra (már ha a szerzőnek az ilyesmi mond valamit) kifejezni magam.

Balint 2008.09.08. 11:57:21

Kedves Tibor, köszönöm a hozzászólást!
süti beállítások módosítása